Byg selv shelter

Forestil dig at vågne op til fuglenes sang, indhyllet i frisk morgenluft efter en overnatning i dit eget shelter i baghaven. Det kan også være, du er heldig at have en større naturgrund, hvor dit shelter kan placeres.

Dette er en unik måde at forbinde sig med naturen på – lige ved din bolig.

Klar på ‘shelter byg selv’ ideen

At bygge et shelter kan være en givende oplevelse, som kombinerer noget praktisk håndværk med naturnær bæredygtighed – dit helt eget fristed hvor hverdagens stress kan forsvinde.

Er du brændt varm på ”shelter byg selv” ideen, så er der flere muligheder:

  1. Du kan vælge at få delene til et shelter som et samlesæt, der er klar til samling.
  2. Du kan vælge selv at bygge det fra bunden.

Vælger du løsningen med et færdigt samlesæt, så finder du et godt udvalg af mange flotte shelters her:

Via linket vil du finde et godt og stort udvalg af shelters i forskellige størrelser, prisklasser og design.

Er du mere til byg selv løsningen og ønsker at bygge et shelter helt fra bunden, er der heldigvis også masser af hjælp og inspiration at finde.

På nettet kan du finde gode råd og fremgangsmåder for, hvordan man kan bygge et godt shelter selv.

Inden du begynder at bygge dit shelter

Inden du begynder at bygge dit shelter, er det vigtigt at tage hensyn til forskellige faktorer:

  • Begynd ikke at bygge, når det regner, eller når jorden er fugtig – det kan nemlig gøre sådan, at dine stolper i jorden bliver skæve, så shelteret ikke står lige.
  • Vær omhyggelig med valg af træ og træbeskyttelse, da dit shelter vil blive råddent og kedeligt efter kort tid, hvis der ikke er styr på træbeskyttelsen.

Hvad koster et byg selv shelter?

Ønsker du et mindre DIY shelter til brug i haven, så kan du lave et shelter for blot 5500 kr.

Dette skal du regne med at bruge – priserne er vejledende:

  • Træmaterialer 4000 kr.
  • Flydende asfalt 150 kr.
  • Tagpap 600 kr.
  • Stolpebærere 300 kr.
  • Skruer 300 kr.
  • Træbeskyttelse 150 kr.

Hvordan bygger man selv et shelter?

Har du brug for en tegning eller en plan at gå ud fra? Det er rart at have en ide om konstruktion af shelteret, inden man går i gang. Så er du sikker på, at fx shelterets liggeareal får den rette størreelse.

Du finder en god, detaljeret og brugervenlig vejledning her:

 http://bitz.dk/shelter/DKGDS122003_Shelter.pdf 

Vælger du at følge den, vil du efter et par weekenders arbejde stå med et færdigt shelter.

Vejledningen er inddelt trin for trin og med billeder, som også kan guide en med byggeriet.

Hvilket værktøj får jeg brug for?

Når du bygger dit eget shelter, er det vigtigt at have det rigtige værktøj til rådighed. Her er, hvad du skal have ved hånden:

  1. Hammer: En hammer er afgørende for at slå søm eller pløkker i træet og fastgøre forskellige dele af shelteret.
  2. Sav: En sav er nødvendig for at skære træstykker i den ønskede længde og form. En sav med en fin tand er ideel til præcisionsarbejde.
  3. Økse: En økse kan være nyttig til at fælde mindre træer eller til at skære grene og kviste til brug i shelteret.
  4. Kniv: En skarp kniv er uundværlig til at skære snor, skrabe bark af grene eller udføre præcisionsarbejde under bygningen af shelteret.
  5. Snor eller reb: Snor eller reb er nyttigt til at binde og fastgøre forskellige dele af shelteret sammen.
  6. Målebånd: Et målebånd eller en lineal er nødvendigt for at måle og markere længder og dimensioner af træstykker.
  7. Skruetrækker og skruemaskine: Hvis du bruger skruer i stedet for søm, er disse nødvendige.
  8. Stige: Hvis dit shelter har en højde eller kræver arbejde i højden, kan en stige være nyttig for at nå op til de nødvendige områder.Disse værktøjer kan hjælpe dig med at bygge dit shelter effektivt og sikkert. Sørg for at have dem ved hånden, inden du går i gang med byggeprocessen.

Har du brug for en byggetilladelse?

Det anbefales altid at kontakte din kommune eller bygningsmyndighed for at få specifikke oplysninger om byggetilladelser til shelters i dit område.

Det er vigtigt at overholde de gældende regler og indhente eventuelle nødvendige tilladelser for at sikre, at dit shelter er lovligt og sikkert. Ved at kontakte de relevante myndigheder kan du få den nødvendige vejledning og sikre, at du følger de korrekte procedurer for at bygge dit shelter i overensstemmelse med lovgivningen.

Indretning af dit shelter

Når du er færdig med dit shelterbyggeri, kan du indrette det med forskelligt tilbehør. Det kunne være:

  1. Soveposer: En god sovepose er afgørende for en god nattesøvn i shelteret. Vælg en sovepose, der passer til årstiden og vejret, og sørg for at den er behagelig og varm.
  2. Myggenet: Hvis du planlægger at overnatte i naturen, kan myg og andre insekter være en plage. Et myggenet kan hjælpe med at holde dem væk og sikre en fredelig søvn.
  3. God madras: En behagelig madras er vigtig for at få en god nats søvn. Vælg en madras, der passer til dine præferencer og behov.
  4. Udendørslys: De skaber en hyggelig stemning omkring dit shelter, ligesom det også kan være praktisk med en smule lys. Overvej at installere solcellelamper eller LED-lys, der kan give tilstrækkelig belysning om aftenen.
  5. Bålplads: En vigtig del af at bygge dit eget shelter er at have en god bålplads. En bålplads giver dig mulighed for at tilberede mad, holde varmen og skabe en hyggelig atmosfære omkring dit shelter.Husk, at tilbehøret til dit shelter kan variere afhængigt af dine personlige præferencer og behov.

Et shelter – flere funktioner

Et godt shelter ender ofte med at blive brugt til mere og andet end overnatninger udenfor.

Det kan benyttes til mange ting – fx som alternativt legehus til mindre børn, samlingspunkt for de lidt større børn, hvor de kan hygge med bål og have overnattende venner. Det kan også være et supplerende gæstehus i sommerperioden.

Pleje af dit shelter

Beskyt dit shelter mod vind og vejr. Det er vigtigt at passe på dit shelter. Som alt andet træ, skal det passes og plejes med træbeskyttelse for at forlænge levetiden og bevare udseendet af træet.

Det er godt at tjekke en gang i mellem, om det er på tide at male shelteret, så kan have glæde af dit shelter mange år fremover.

God fornøjelse med dit shelter!