Byg selv shelter

Hvis du kan lide ”shelter byg selv” ideen og mangler en ny måde at holde ferie på, så kan du bygge dit eget shelter – på den måde og facon, som du bedst synes om.

Du kan vælge selv at bygge det, få hjælp eller få det leveret klar til samling. Det er dog lidt mere spændende selv at få lov til at designe og bygge sit eget shelter, og der er heldigvis masser af hjælp og inspiration at finde. På forskellige hjemmesider kan du finde gode råd og fremgangsmåder for, hvordan man bedst (og billigst) muligt kan bygge et shelter selv. 

Se shelter hos 10-4 Byggecenter her >>

Du kan både finde forskellige designs og ideer, men også forskellige prisklasser, afhængig af størrelse, træsort etc. Valget er dit – hvor stort skal det være, hvordan skal det se ud, og hvad skal det senere benyttes til – for hvis du bygger det i egen have, så kan du slippe for regler mht. antal af overnatninger, og hvornår der skal være ro – den skal du blot tage med naboen.


Inden du begynder at bygge dit shelter, er det vigtigt at tage hensyn til forskellige faktorer. Eksempelvis skal du ikke begynde at bygge når det regner, eller når jorden er fugtig – det kan nemlig gøre sådan, at dine stolper i jorden, som holder shelteret, bliver skæve, så shelteret ikke står lige. Derudover skal du være meget omhyggelig med valg af træ og træbeskyttelse, da dit shelter vil blive råddent og kedeligt efter kort tid, hvis du ikke er omhyggelig med dette.

Ved at lave et simpelt og lille shelter (evt. til havebrug), så kan du gøre det for blot 4500 kr.

Dette skal du regne med at bruge:

  • Savværk 3000 kr.
  • Flydende asfalt 150 kr.
  • Tagpap 600 kr.
  • Stolpebærere 300 kr.
  • Skruer 300 kr.
  • Træbeskyttelse 150 kr.
    (vejledende priser)

Fremgangsmåder kan du finde på diverse hjemmesider – den billigste og mest brugervenlige fremgangsvisning finder du på eksempelvis http://bitz.dk/shelter/DKGDS122003_Shelter.pdf (Hvor priserne ovenover også stemmer overens). Du skal have lidt tålmodighed, da målene godt kan blive nødsaget til at blive ændret undervejs, mens du bygger.


Når du har bygget dit eget shelter, er det derefter op til dig, hvordan du vil indrette det. Du kan med fordel hænge udendørslamper op eller lave en bålplads foran. Det giver en rigtig hyggelig stemning en sommeraften i det danske at kunne sidde inde i dit shelter med et bål og snobrød på pind lige udenfor.
Efterfølgende er det som sagt vigtigt, at du passer og plejer dit shelter, så det ikke begynder at rådne. Som alt andet træ, skal det behandles og passes med træbeskyttelse.

Et shelter er ikke kun til for at kunne tage en simpel overnatning. Det kan benyttes til mange ting, fx som alternativt legehus til småbørn, samlingspunkt for de lidt større børn (bål og overnatning med venner) eller som et anderledes gæstehus i sommerperioden. Der følger mange glæder med ved at have et shelter, og dem kan du, familien og dine venner nu tage del i.